Det intelligente ERP-system hjælper offentlige virksomheder til bedre processer og service

Selv om offentlige virksomheder på nogle punkter adskiller sig markant fra private, har både de offentlige virksomheder, borgerne og politikerne stor gavn af nye intelligente ERP-systemer, forklarer SAP-huset 2BM.
I disse år er offentlige virksomheder nøjagtigt som private virksomheder optaget af at optimere deres processer og udnytte de data, de genererer, til at skabe bedre og mere effektive ydelser, og de har lige så stor gavn af nye intelligente ERP-systemer som de private virksomheder.

”Men der er stadig også afgørende forskelle på den offentlige og private sektor, og det skal ERP-systemet og dets integrationer kunne håndtere,” siger Ellen Steen-Petersen.

Hun er Principal Consultant i SAP-huset 2BM og har hjulpet private og offentlige virksomheder med IT gennem mere end 25 år.

”Derfor ved jeg også, at de processer, der i dag anvendes af de store private koncerner, også kan anvendes – næsten som de er – i de offentlige virksomheder. Produkterne er forskellige, men kravene til registrering af data er meget ens.”

Næste ERP-skridt

De store offentlige virksomheder, der anvender SAP som deres ERP-system, er allerede nået langt, og nu går de – som mange af deres private kolleger – skridtet videre og skifter til SAP S/4HANA, der giver dem mulighed for at for at øge digitaliseringen af processerne.

I SAP S/4HANA bliver det endnu nemmere at tilpasse sine processer og valg i forhold til den udvikling, man har brug for. I SAP S/4HANA er forretningsoverblikket i fokus, så man hurtigt kan skaffe sig overblik over situationen, både når det gælder leverandører, egne ydelser og den offentlige virksomheders kunder, som i sidste ende er borgerne.

”Med systemets udnyttelse af kunstig intelligens og indbyggede analyser får den offentlige virksomheds ledelse optimale forudsætninger for at træffe hurtige og oplyste valg i virksomhedens interesse, når vilkårene pludselig ændrer sig,” siger Ellen Steen-Petersen.

Regler og love ændrer sig

Og lige som private virksomheder skal være compliant, skal offentlige virksomheder i deres daglige drift udmønte lovgivning, der kan ændre sig med kort varsel.

”Offentlige virksomheder er underlagt et andet sæt af regler end private virksomheder. De offentlige virksomheder skal forholde sig til faktorer som aktindsigt og en anden form for gennemsigtighed, og de skal aflevere regnskab, ikke til aktionærer i klassisk økonomisk forstand, men til myndigheder og politikere. Det stiller nogle andre krav til rapportering og dokumentation, som blandt andet gør, at offentlige virksomheder typisk ikke kan køre med cloud i samme grad som private virksomheder, fordi deres ERP-system også skal integreres med andre offentlige IT-kernesystemer, der ikke er i skyen. Disse regler, omstændigheder og specielle behov skal vi forstå, når vi tilpasser vi SAP S/4HANA til de offentlige virksomheder,” siger Ellen Steen-Petersen.

Nemmere registrering

Men lige som private virksomheder har offentlige virksomheder glæde af, at de med et intelligent ERP-system som SAP S/4HANA kan leve op til alle krav om registreringer i ét integreret system – for eksempel lagertræk, registrering i regnskab og forbrug af arbejdstid.

Både medarbejderen, der besigtiger tilstanden på banelegemer i Danmarks jernbanesystem, og hjemmehjælperen, som er ude hos en borger, kan arbejde på en tablet med en brugerflade, der integrerer med det samlede ERP-system og kernesystemerne bagved.

Tænke i sammenhænge

Dermed er SAP S/4HANA et værktøj for offentlige virksomheder til at understøtte de digitale processer gennem hele sin forsynings- og servicekæde.

”Offentlige virksomheder har også stort fokus på tidsforbrug og effektivisering, og der giver det intelligente ERP-system med indbygget kunstig intelligens og automatisering de bedste muligheder for at optimere processer, tænke i sammenhænge og genbruge data, som jo i vore dage ligger der for at blive brugt, så virksomheden bliver bedre.”

Bedre beslutninger for alle

Det understøtter digitaliseringen af den offentlige sektor – men det understøtter også kvaliteten af de beslutninger, som i sidste ende skal træffes af politikere.

”Jo mere vi digitaliserer vores offentlige sektor, jo mere oplyst er det grundlag, som politikere skal træffe beslutninger på – uanset om den offentlige virksomhed, de har ansvar for, er kommunal, regional eller statslig. Det intelligente ERP-system og de vigtige databaser, som det bidrager til at opbygge, kan hjælpe det offentlige med at skærpe fokus på, at pengene bliver brugt på den mest hensigtsmæssige måde. Og de data og rapporter, der ligger til grund for politiske beslutninger, kommer i kraft af intelligente ERP-systemer som SAP S/4HANA hurtigere end nogensinde,” siger Ellen Steen-Petersen.

 

Ellen Steen-Petersen

Ellen Steen-Petersen

Principal Consultant

”Det intelligente ERP- system og de vigtige databaser, som det bidrager til at opbygge, kan hjælpe det offentlige med at skærpe fokus på, at pengene bliver brugt på den mest hensigtsmæssige måde”

Artikel fra Børsen og Berlingske, 13. december 2022

Vil du vide mere om SAP til den offentlige sektor?

Kontakt os i dag!

Giv os et kald på 35 55 55 75 eller send os en besked

35 55 55 75