Sådan kan World-Class Maintenance forbedre sikkerheden i produktionsvirksomheder

Sådan kan World-Class Maintenance forbedre sikkerheden i produktionsvirksomheder

Stadig flere produktionsvirksomheder ser sammenhængen mellem digitalisering af vedligeholdelsesprocesser og øget sikkerhed. Når man evner at udnytte et anlægs digitale aftryk, øger man ikke bare den daglige sikkerhed. Man kan også nemmere dokumentere, hvad der er sket, når noget er gået galt – og lære af det bagefter – Det er ’World-Class Maintenance’, forklarer Martin Pock, CEO i 2BM Software A/S.

Når virksomheder tænker på digitalisering, handler det ofte om at gøre forretningen mere effektiv og rentabel. Men der er en tredje gevinst, som i stigende grad optager de virksomheder, der kontakter 2BM Software (En del af SOA People) for hjælp til at strømline deres vedligeholdelsesprocesser: Øget sikkerhed. ”Der er en voksende interesse fra produktionsvirksomheder, der spørger til digitale løsninger inden for sikkerhed. Løsningerne skal ikke kun gøre virksomhedernes daglige arbejde med vedligeholdelse og forebyggelse af nedbrud og uheld mere strømlinet, brugervenlig og korrekt. Løsningerne skal også kunne hjælpe virksomhederne med at dokumentere, at de overholder de sikkerhedsprocedurer, der er for maskiner og processer. Det var udfordringen for en større virksomhed, der henvendte sig for nylig. Den havde oplevet en ulykke. Der var sikkerhedsprocedurer, men virksomheden kunne ikke dokumentere, at de var blevet overholdt, fordi de stadig var papirbaserede,” siger Martin Pock, CEO i 2BM Software.

Sikkerhed og produktivitet

Det er en vigtig pointe, at der ikke er noget modsætningsforhold mellem effektivitet og øget fokus på sikkerhed, forklarer han. ”Det har igen og igen vist sig, at når sikkerheden er, som den skal være, så stiger produktiviteten også. Når man følger best practice for sikkerhedsarbejdet, tvinger man også sin virksomhed til at køre på den mest forsvarlige måde med minimeret risiko for, at der sker alvorlige hændelser, der kan have alvorlige konsekvenser. Personlige konsekvenser for den enkelte, som måske er kommet til skade, og økonomiske konsekvenser for virksomheden, hvis et anlæg skal lukkes ned, og der skal foretages undersøgelser – det er ægte World-Class Maintenance, når sikkerheden er i top.”

Forudse fejl og nedbrud

Kernen i denne fokusering på sikkerhed gennem nye digitale løsninger er systemer til såkaldt predictive maintenance, dvs. evnen til at forudse og begrænse fejl og nedbrud på (farlige) maskiner. Men det er samtidig også muligheden for at få lettere adgang til sikkerhedsdokumenter, når man står foran en maskine, der skal vedligeholdes ved hjælp af mobiltelefonen. Ved at udnytte nye teknologier som mobilkamera, stemme- og billedgenkendelse, sensorer og AI i et system som 2BM Softwares Mobile Work Order kan vedligeholdelsesmedarbejdere finde og udbedre potentielle fejl før de indtræffer samt dokumentere sikkerhedsbrister med kamera og video. Dermed bliver wrench time (”skrue-tid”), der er godt planlagt og effektivt udført et vigtigt element, der reducerer risikoen for uheld forårsaget af manglende og udokumenteret vedligehold. Det øger medarbejdernes sikkerhed.

I felten med online adgang

“Sikkerhedsarbejdet har længe foregået analogt i mange virksomheder. Det har været svært at digitalisere procedurer og foranstaltninger, fordi de bagvedliggende systemer var relativt besværlige at få adgang til – eksempelvis SAP. Måske lå sikkerhedsdokumentationen i en folder på en computer langt væk fra maskinen, eller også var den printet ud og placeret i et ringbind, som der ikke var nem adgang til,” siger Martin Pock. Med et mobilt maintenance system som Mobile Work Order har medarbejderen ude i felten online adgang til al sikkerhedsdokumentation på den medbragte enhed. ”Typisk giver enheden også mulighed for FaceTime eller andet videotelefoni, så man kan vise en specialist eller ansvarlig person på et kontor langt væk, hvad man ser og arbejder med. I dag kan du også bruge diverse wearables som for eksempel særlige briller, der filmer det, du ser, så du kan modtage eller give din kollega vigtige input fra felten.”

Korrekte data øger sikkerheden

Med teknologiens hjælp kan virksomheder også styrke deres sikkerhedsarbejde ved at udnytte de data, de genererer dagligt og har liggende i deres systemer såsom SAP. ”Digitalisering kan sikre, at data er korrekte og giver information om de rigtige maskiner og sammenhænge. Når data og rapporteringer om tidligere nedbrud er korrekte, bliver man med teknologiens hjælp i stand til at lære af tidligere fejl, og ultimativt kan vi anvende den kunstige intelligens, til at forudsige eventuelle nedbrud og dermed også potentielt farlige situationer. Ligesom vi har gjort hos flere af vores kunder.” Ifølge Martin Pock kan moderne systemer til asset maintenance management (også kaldet CMMS) for eksempel tilbyde digitaliserede alternativer til de traditionelle, analoge Lockout-Tagout procedurer, der skal sikre, at farligt materiel er lukket ned forsvarligt og ikke kan aktiveres ved en fejl. Da tre vedligeholdelsesmedarbejdere i sommer blev kørt ned og dræbt af et tog i Italien, var ulykken mulig, fordi Lockout-Tagout proceduren ikke var blevet overholdt. ”Når noget går galt, kan det gå rigtig galt, og derfor er det så vigtigt at have øje for sammenhængen mellem sikkerhed i vedligeholdelsesprocesser og brugen af digitale løsninger, som ikke bare forbedrer OEE (Overall Equipment Efficiency), men også styrker medarbejdernes sikkerhed og tryghed – det er ægte World-Class Maintenance.

 

Martin Pock

Martin Pock

CEO, 2BM Software

Artikel fra Jyllandsposten, 19. september 2023

Vil du vide mere om 2BM Software Predictive Maintenance?

Kontakt os i dag!

Giv os et kald på 35 55 55 75 eller send os en besked

35 55 55 75